Bezdrátovou technologii IQRF otestují ve finále soutěže Evropské kosmické agentury

Evropská kosmická agentura (ESA) oznámila na konci minulého roku finalisty soutěže CanSat Competition 2015. Mezi nimi je také český tým GirlsSAT 2015 ze SPŠE Ječná, který bude soutěžit s 18 dalšími týmy na základně Santa Gruz Air Field v Portugalsku. CanSaty jsou napodobeniny družic navržené tak, aby se jejich veškeré vybavení, vč. napájení, vešlo do nápojové plechovky (350ml). Soutěžící českého týmu využijí ve své družici bezdrátovou technologii IQRF.

Soutěžící týmy CanSat Competition 2015 vybrané ESA*:

    Alpsatfrom BG/BRG Stainach (Austria)

    GirlsSAT 2015 from the Secondary Technical School of Electrotechnical Engineering in Prague (Czech Republic)

    g-Rosetta from the 1st School Laboratory Center of Athens and the 1st Vocational School of Agii Anargiri (Greece)

    Rosseta-Can from Colegio Retamar, Pozuelo de Alarcon, Madrid (Spain)

    Sky Shepherd from the Istituto Adone Zoli from Atri, Abruzzo (Italy)

    TechSwarm from V Liceum Ogólnokształcące im. Augusta Witkowskiego in Kraków (Poland)

*Kromě vítězů národních soutěží CanSat se finále účastní 6 týmů ze zemí, které svou národní soutěž nemají. Ty vybírá přímo ESA a letos se takových návrhů se sešlo 30.

Každý tým se skládá ze 4 až 10 studentů středních škol a úkoly plní s pomocí učitele nebo školitele. Soutěžící si vyzkouší vyslání svého „minisatelitu“ sondážní raketou do výše 1 kilometru. CanSaty budou během svého sestupu na padáku provádět měření (teplota, tlak, GPS poloha), které studenti v reálném čase zachycují a vyhodnocují. Finále se uskuteční 25. - 28. 6. 2015.

Evropská soutěž CanSat je součástí iniciativy ESA, jež má inspirovat mladé lidi ke studiu v oblasti vědy a inženýrství, s cílem zajistit dostupnost vysoce kvalifikovaných pracovních sil v kosmickém průmyslu budoucnosti.

Author: Adéla Slezáková in category MICRORISC,

This website uses only technical cookies.